“eDidaktik” og er vi egentligt bare menneskedyr?

Jeg læste Niels Jakob Palsgaards fremragende indlæg om “Didaktikken tilbage til underviseren”, for mere om dette – så har han også en inspirerende og faglig blog http://www.edidaktik.dk.
og han har i mine øjne fat i den lange ende vedr. den fejlslutning, der hersker om instrumentaliseringen af metoder, som noget der fremmer et bestemt resultat – målinger i målingens tidsalder og evidens men af hvad. Fejlslutninger er der mange af og særligt de mange myter om It som et redskab, der angiveligt skulle bære en didaktik i sig selv, er spot on. Jeg er også vældig begejstret for den eDidaktiske model, der med et udgangspunkt i Bakhtins sprogforståelse arbejder med 3 undervisningsformer. Den polyfone model kan sammen med Günther Kress loopmodel give enhver underviser argumenter for en øget inddragelse af it. Samtidig med den entydigt peger på, at metoder og redskaber ikke er noget i sig selv, det spændende, didaktikken og læring opstår i mellemrummene
Jeg kan godt forstå den fejlslutning, der kan herske, fordi som menneskedyr kan vi næsten kan få den tanke på daglig basis. Vi bevæger os rundt i et fuldautomatisk liv, hvor cookies, spam and bacon, leverer det til os, som den tror, vi gerne vil have. En algoritme der kan afkode vores adfærd og systematisere den. Den menneskelige hjerne bliver simpelthen snydt til at tro, at noget er klogere, så det tillægges på helt magisk niveau overmenneskelige evner. Derfor overgeneraliserer vi og bum så skaber vi en illusorisk korrelation. Derfor må digitale redskaber være svaret… samtidig nager det mig, at de digitale medier skulle være “tomme”, for der er jo også noget i den affordance de digitale medier har iboende. De har som alle andre medier en intenderet modtager, og et særligt kompetencegrundlag og literacy, der skal til for at kunne omsætte redskabet, en rettethed og en kodning.
Det skal jeg vist tænke meget mere over

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s